Rezervasyon

Bodrum

Aziz Yuhanna Şövalyeleri inşa ettikleri kaleye Petrus’un adından Petronium koydular. Bodrum adı da, kentin bugün simgesi olan bu kalenin adından gelmektedir.

Halikarnassos’ta (Bodrum‘un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve “Tarihin Babası” olarak bilinen Herodot’a göre günümüz Bodrum yerleşim bölgesinde yer alan ilk şehir Karya ve Leleg’ler zamanında yerleşim alanı olarak görmekteyiz.Daha sonra Dor’lar bu bölgeye yerleşmişlerdir ve Halikarnassos antik kentinin isminin kulanılmakta olduğunu görmekteyiz.Halikarnassos M.Ö. 386 yılında Persler‘in egemenliğine girmiştir.

Halikarnassos en parlak devrini M.Ö. 378 – 353 yılları arasında yaşamış olan Mausolos’un, Karya bölgesinin başkentini o zamanki adıyla Mylasa, şimdi Milas olan şehirden buraya taşıyınca yaşamıştır.

Dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum bu dönemde Kral Mausolos‘un anısına kızkardeşi ve aynı zamanda karısı olan Artemisia II.tarafından yaptırılmıştır.

Bodrum M.Ö. 193 Romalıların eline geçmiş ancak bu dönemde önemli bir gelişme göstermemiştir. M.S. 395 yılında Bizaslıların, M.S. XI yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. I. Haçlı Seferi sırasında Bizanslıların, XIV. yüzyılda tekrar Türklerin eline geçmiştir. 1415 yılında Rodos Şövalyelerinin eline geçmiştir. 1523 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde tekrar Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır. 19. yüzyılın sonlarında Aydın vilayetinin Menteşe (Muğla) sancağına bağlı bir kaza olarak yönetiliyordu.Bodrum1919’dan 1921’e değin İtalyan işgalinde kaldı. Cumhuriyetin ilanından sonra adı Bodrum olarak değiştirilmiştir.

1960’lı yıllara kadar küçük bir balıkçı ve süngerci yerleşimi olan Bodrum, Halikarnas Balıkçısı, Azra Erhat, Sabahattin Eyuboğlu gibi sanatçı ve entellektüellerin Gökova Körfezinde düzenledikleri Mavi Yolculuklarla adını yavaş yavaş yurt çapında duyurmaya ve tanınmaya başladı.1960’larda Milas ile arasındaki kara yolunun açılmasıyla giderek bir turizm merkezi haline gelen Bodrum, 1970’lerin başında Bakanlıklararası Turizm Komitesi’nce birinci derece öncelikli turistik merkezler arasına alındı.

Kuzeyde Güllük, Güneyde Gökova Körfezi’nin çevrelediği Bodrum Yarımadası’nda yeralan ilçenin Milas İlçesi ile kara sınırı vardır. İl merkezine uzaklığı 115 km’dir. 557 km² alana sahip olan ilçe, yeryüzü şekilleri bakımından engebelidir. İç kesimleri ovalık, kıyıları çok girintili ve çıkıntılı, toprak yapısı itibariyle çok fazla kalker içerikli alanlardan oluşur.Yüksekliğin hiçbir yerde 1000 m’yi geçmediği Bodrum ilçesinde en yüksek nokta Mazı köyü yakınlarında bulunan Yaran Dağı’dır (873 m).

İlçenin kıyı uzunluğu 86 deniz milidir (159 km).Çok girintili çıkıntılı olan bu kıyılarda bük ve liman olarak adlandırılan birçok koy oluşmuştur. Bodrum Yarımadası çevresinde irili ufaklı çok sayıda ada vardır.Bunlardan en büyüğü olan Karaada’nın yüzölçümü 9 km²’dir.Öbür önemli adalar Orak, Büyük Kiremit ve Gündoğan Koyu açıklarındaki Apostol Adası ile Turgutreis açıklarındaki Çatalada’dır.Yarımadanın 4 km güneybatısındaki İstanköy (Kos) ile 6 mil (11 km) batısındaki Pserimos adaları Yunanistan’a aittir.Gümüşlük’ün 3.8 deniz mili (7 km) batısında bulunan Kardak adacıkları üzerindeki egemenlik sorunu 1990’larda Türkiye ile Yunanistan arasında diplomatik krize neden oldu.

İklim itibariyle Ege ve Akdeniz iklimlerinin sentezinden oluşan bir özelliğe sahiptir. Yarımada olarak mikro klima alan özelliği gösterir. Yaz aylarında hiç nem bulunmaz. Kış aylarında ise nem oranı oldukça düşüktür. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları oldukça ılık ve yağışlıdır. 1970 yılından bu yana kar yağışı 2004 yılı Şubat ayında meydana gelmiş ve kar kalınlığı ortalama 5 cm’yi bulmuştur.

Yarımada bitki örtüsü olarak çok belirgin bir şekilde ikiye ayrılmıştır. Bodrum-Milas karayolunun batısında yer alan kısımda bitki örtüsü yer yer çalılık ve fundalıklar ile yörede ” çeti ” tabir edilen dikenli otlarla kaplıdır. Karayolunun doğusunda yer alan kısım iğne yapraklı kızıl çam, yabani çilek, mersin ve sandal ağaçlarıyla kaplıdır. İlçenin % 61.3’ü orman sayılan alanlardandır. İlçede düzenli akarsu yoktur. Mumcular Beldesinde bulunan Sulama Göleti ise sulama ve içmesuyu amaçlı kullanılmaktadır.

Bodrum plajlarıyla, gece hayatıyla, Bodrum Kalesi ile tüm dünyada bilinen Turizm merkezlerinden biridir. İlçe merkezindeki plajın yanında Gümbet, Turgutreis, Yalıkavak, Gümüşlük, Yalıçiftlik, Türkbükü gibi bugün belde olmuş eski köylerdeki plajlar yeşille mavinin en güzel birleştiği yerler olarak bilinir. Yat turizmi ilçede gelişmiştir.

Bodrumda yeşille mavinin birleştiği birçok güzel koy mevcuttur. Bu koy ve köylerden biri Mazıköy’dür. Burayla ilgili ayrıntılar Bodrum/Mazıköy başlığı altında bulunabilir. Bodrum merkeze 35 km mesafere olan Gümüşlük turistlerin ilgisini çeken güzellikleri ve tarihi anlamı bulunan Tavşan Adası gibi doğa harikalarına ev sahipliği yapmaktadır. Halen bakir olan cennet köşesi koylardan biri de Koyunbaba koyudur. Bodrum merkezden yola çıklıdığında Gümüşlük beldesini geçtikten sonradır. Eğer sessiz ve sakin yerleri seviyorsanız uğramanız gereken yerlerden biri de Koyunbabadır.

Koy Koyunbaba ailesine aittir. Bodrumun yerlisi olan çiftçi/esnaf aile belediyeyle arasındaki bazı sorunlardan dolayı tamamladığı pansiyonunun ruhsatını alamamıştır. Henüz konaklama hizmeti veremeyen koyda ufak bir plaj ve tadına doyum olmaz soğuk mezeleri ve taptaze balıklarıyla hizmet veren bir restoran mevcuttur. Yolu biraz karışık olduğu için Gümüşlük’ten bir taksiyle anlaşılarak gidilip dönülmesi daha uygun olur.

Bunların dışında çok eski dönemlerden beri bu bölgede yerleşim olması dolayısıyla pek çok tarihi kalıntı vardır. Bunlardan bazıları: Termera, Mindos, Telmissus, Pedesa, Antik Tiyatro, Mausoleion, Göktepe ve Mindos Kapısı’dır.


En Düşük Fiyat Garantisi
Güvenli Rezervasyon
Ücretsiz İptal

Eski Bodrum Görüntüleri

İletişim

  0 252 393 60 25
  0252 393 62 33
  otelcastello@gmail.com
  Tarık Akan Cad. No:45 Akyarlar Mah. Bodrum Muğla

Misafir Yorumları

Emre Tufan 03.06.2022 Saat 5’e doğru Castelino size ev yapımı hamur işle ....
Etem Demirci 03.06.2022 Usul usul eserken meltem üzerinize doğru, sanki ye ....
Hande Aytemiz 03.06.2022 Leleg Köy Kahvaltısı, Bodrum’daki kahvaltı mekanla ....
Kazım Üçer 03.06.2022 Ege denildiğinde aklıma tazelik sağlık ve zindelik ....